Proteini
Većina rekreativaca i sportaša jako je svjesna važnosti proteina u prehrani, posebno po pitanju mišićne mase. Glavno pitanje je vezano za unos dovoljne količine proteina za dnevne potrebe vezane za trening iil natjecanje.
Proteini ili bjelančevine konstano prolaze proces razgradnje, transformacije i obnove, a mogu biti i iskorišteni za energiju. Kao rezultat svega toga oni konstano tokom dana moraju biti unošeni kroz odgovarajuću prehranu. Proteini obavljaju brojne funkcije u organizmu: oni su glavna građevna tvar stanica, sudjeluju u rastu, obnovi i održavanju tkiva, sastavni su dio hemoglobina te imaju važnu ulogu u funkciji mišića. Danas je svima poznato da vježabači u anaerobnim sportovima pa čak i u aerobnim sportovima poput maratona ili trilatona imaju povećanu potrebu za ovim makronutrijentom.
Proteini se sastoje od aminokiselina. Imamo dvadeset različitih aminokiselina. Devet ih je esencijalnih što znači da ih tijelo ne može samostalno proizvesti dok je drugih jedanaest esencijalno. Aminokiseline koje čine proteine povezane su peptidnim vezama.
Vjerojatno je velika većina ljudi čula za kompletne proteine i nekompletne proteine. To je tzv. podjela na proteine životinjskog podrijetla i biljne proteine. Proteini životinskog podrijetla poput jaja, mesa i ribe sadrže sve esencijalne aminokiseline u većim količinama. Nekompletnim proteinima nedostaje jedna ili više od devet esencijalnih aminokiselina.
Za sve nas koji treniramo (ili naporno radimo) najvažniji je unos proteina nakon treninga kako ne bi došlo do katabolizma.
Nakon napornog treninga i posla razgradnja proteina pada i dolazi do povećane sinteze proteina. Whey protein sadrži sve esencijalne aminokiseline.